dimarts, 21 de juliol del 2015

Soledat


publicat al Setmanari de l'Alt Empordà, dimarts 21 juliol 2015.

SOLEDAT
Una ramblejada convocada a Figueres em va fer reflexionar vers la Soledat. La sensació que vaig tenir passejant em va portar a pensar en les rutines perdudes, la de passejar rambla amunt i rambla avall sola o amb colla, era una necessitat.
Sentir la soledat en un planeta tan humanament ocupat és gairebé un oxímoron, sabent que hi ha poblacions que superen el milió de persones en gran urbs en tots els continents, i en totes hi ha persones soles o bé que pateixen soledat. La Soledat se sent quan esdevé una càrrega que empresona la clarividència,  la concreció  i el sentit de la pròpia vida.
El sentiment i la sensació de sentir la Soledat té poc a veure amb la d'estar sol. La soledat apareix fins i tot, estant envoltat  de família o d'amics, segurament que les cultures afronten de forma diferent el sentiment de la soledat, ara bé, no podem pas frivolitzar una qüestió que fa patir a les persones que viuen soles, o la senten.
Qui manifesta el patiment de sentir-la ho relata com una sensació de buit intern, de reclusió obligada, d'incomprensió que li provoca  malestar. El fet de produir malestar i sentir-lo permanentment a la llarga es converteix amb una malaltia, entesa per malaltia l'absència de benestar.
La soledat no sempre s'ha de relacionar en quelcom negatiu de sentir un malestar, la soledat també es pot cultivar, s'ha de poder suportar, segons Nietzsche la valentia d'una persona es mesura en la capacitat de suportar-la.
Segurament, que socialitzar-nos es bo, però l’exageració d'activitats ja de ben petits - tenir les agendes familiars amb tot el temps ocupat-, segurament fa que s'afronti menys l'espai d'estar sol, com un benefici i com una necessitat. Les persones hem de ser capaces i ser coneixedores que el fet de saber estar sols a cada etapa del cicle vital ens serveix per l’autoconeixement i directament per saber escoltar a l'altre, i o bé senzillament per saber si volem o no estar acompanyats.
Afrontar la Soledat és un aprenentatge vers a respectar-se a si mateix, i per tant és una virtut per superar pors que sovint es volen compensar no estant sols. És dir adéu a les pors interiors i aprendre a estar amb nosaltres mateixos, o bé estar amb els altres sense transmetre'ls les pròpies pors i evocar-los malestars aliens.
Una possibilitat per fer-la suportable en la vida diària es seguir una rutina tal i com feia Kant ja que aquesta l'ajudava a suportar el propi malestar.
De fet trobem paradigmes on la soledat és una gran aliada com són els viatgers solitaris, o bé la Soledat dels maratonians o dels corredors de fons. Uns a part de viatjar fan un treball de vida interior de recorregut propi sense compartir en el moment tot el que els passa encara que més tard ho expliquen com un relat molt singular, obviant les experiències espirituals que han viscut. Els altres, els maratonians expliquen que en el moment de sentir-la i patir-la ningú més que ells es poden entendre, diuen fins i tot que el corredor del costat no pot sentir el mateix, per tan tot i estar acompanyat es senten sols, en la immensitat del seu jo. Per cert, tant la Soledat dels maratonians com les dels viatgers són soledats buscades que segurament els serveix per afrontar la soledat de la pròpia vida.

Us convido a ramblejar en soledat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada